Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Wtorek, 21 maja 2024
Imieniny: Tymoteusz, Wiktor, Kryspin
pochmurno
26°C
Powróć do: Dla Rodziców

Dekalog żywienia

 Dekalog żywienia małego dziecka w żłobku i w domu

  • Jadłospis na miarę - posiłki podawane małym dzieciom powinny być urozmaicone i pełnowartościowe. Prawidłowo zbilansowany jadłospis, który opracowuje   dietetyk, dostarcza odpowiedniej ilości energii, węglowodanów, tłuszczów i białka, a także witamin oraz składników mineralnych, szczególnie żelaza i wapnia.
  • Do picia przede wszystkim woda - czysta woda najlepiej zaspakaja pragnienie. Warto od najmłodszych lat przyzwyczajać dziecko do picia wody. W codziennej diecie najmłodszych należy unikać gotowych, kolorowych oraz słodzonych napojów, które są kaloryczne i hamują apetyt. Soki owocowe nie powinny zastępować wody - zalecana porcja soku dla dzieci między 1 a 3 rokiem życia to maksymalnie pół szklanki na dzień. W ciągu dnia woda powinna znajdować się w miejscu widocznym dla dzieci, a opiekunowie co jakiś czas powinni zachęcać do picia.
  • Mniej soli i cukru - warto redukować doprawianie solą potraw podawanych dziecku, nawet jeśli wydają się one mało wyraziste w smaku. Warto korzystać z szerokiej gamy zdrowych ziół. Okres 1000 pierwszych dni życia ma kluczowe znaczenie dla rozwoju preferencji i nawyków żywieniowych człowieka - także w jego dorosłym życiu. Dziecko często wielokrotnie próbuje nowych potraw, zanim przekona się do nowego smaku. Spożycie słodyczy można ograniczyć np. przez zastępowanie ich równie atrakcyjnymi dla dzieci deserami w postaci świeżych lub suszonych owoców.
  • Zdrowa kuchnia z najlepszych surowców - do gotowania dla dzieci wykorzystuje się wyłącznie wysokogatunkowe produkty spożywcze, takie jak mleko i produkty mleczne, pełnowartościowe produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, kasze), mięso, drób, ryby, owoce i warzywa.
  • Kultura spożywania posiłków to też element jedzenia - stałe pory posiłków, wyeliminowanie podjadania czy mycie rąk przed jedzeniem i mycie zębów po jedzeniu to tylko wybrane elementy kultury spożywania posiłków, które są standardem w polskich żłobkach. Dzieci wspólnie uczą się zachowania przy stole, smakując dania przygotowane specjalnie dla nich.
  • Dieta dla dzieci ze specjalnymi potrzebami - każde dziecko wymaga indywidualnego podejścia, zasada ta dotyczy także jedzenia. Najmłodsi z alergią pokarmową lub nietolerancją na wybrane składniki także uczęszczają do żłobków. W takiej sytuacji rodzice i ich dzieci mogą być pewni, że specjalne potrzeby dziecka zostaną uwzględnione. Zgodnie ze wskazaniami lekarza w żłobkach stosuje się diety eliminacyjne, dlatego w razie potrzeby w jadłospisie znajdują się np. dania bezmleczne lub bezglutenowe.
  • Przyjazna atmosfera w jadalni - w żłobku to dziecko decyduje czy zje, a jeśli tak, to jak dużą porcję posiłku skonsumuje, a pora obiadowa powinna kojarzyć się z przyjemnym czasem spędzonym przy smakowitych daniach. Opiekun pomaga dzieciom w nauce jedzenia oraz zachęca je do tego, żeby jeść samodzielnie i próbować nowych smaków, tłumaczy dzieciom nazwy i składniki dania. Opiekun nie karze ani nie nagradza podopiecznych za odmowę jedzenia.
  • Angażowanie rodziców w działania edukacyjne - rodzice mają duży wpływ na preferencje żywieniowe najmłodszych, dlatego warto w codziennej pracy żłobka uwzględnić działania edukacyjne  skierowane do nich i najmłodszych. W placówkach praktykuje się m.in. spotkania informacyjne na temat żywienia i rozmowy indywidualne. Rodzice mają możliwość wglądu w jadłospisy żłobkowe, co umożliwia przygotowanie dalszych posiłków w domu, bez powielania podanych już w żłobku produktów.
  • Poszerzanie wiedzy pracowników żłobka - coraz więcej mówi się o żywieniu najmłodszych - ważne, aby najnowsze doniesienia ekspertów docierały do opiekunów dzieci. Systematyczne szkolenia dla pracowników żłobków oraz ich spotkania i wymiana doświadczeń na ogólnopolskich konferencjach, seminariach i debatach korzystnie wpływają na poszerzenie wiedzy personelu.
  • Współpraca rodziców i pracowników żłobków kluczem do sukcesu - jakość 1000 pierwszych dni życia dziecka ma duże znaczenie dla jego zdrowia także w przyszłości. Współpraca między rodzicami i opiekunami w żłobkach jest kluczowa. Tylko wspólne kształtowanie prawidłowych nawyków przez rodzinę dziecka i pracowników żłobka może przynieść wymierne, pozytywne efekty.
DO GÓRY
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.